Over Plekboek

Plekboek is een nieuw soort reisgids waarin niet de plekken, maar de mensen centraal staan. Het project heeft als doel om inwoners van gemeenschappen en buurten te verbinden met elkaar en lokale AZC’s. We doen dit vanuit de gedachte: ‘het zijn de bewoners, oud en nieuw, die een plek uniek maken’.

Het bijzondere aan elke Plekboek is dat de verhalen in de reisgids door de mensen zelf worden verteld en verzameld. Tijdens het grote ‘Plekboek Spel’ verandert de hele wijk in een groot spelbord waarin inwoners met elkaar in contact komen en met andere ogen naar hun wijk leren kijken. Hun verhalen en ervaringen tijdens het spel vormen de basis van de reisgids, die voor iedereen bedoeld is: inwoners van de wijk zelf, nieuwkomers in het AZC en elke Nederlander die benieuwd is naar de onontdekte plekken in ons land!  

Het eerste Plekboek werd in februari 2018 gemaakt, samen met inwoners van de  Rotterdamse wijk ‘Beverwaard’. Deze versie vormt de basis voor nieuwe edities van Plekboek door heel Nederland.

Over Ons

Plekboek is een initiatief van theatermakers Martijn Klink en Sytze Schalk. Zij zijn al jaren samen gefascineerd door het ‘geheime’ Nederland: de plekken waar je niet zo snel over leest, maar die net zo goed de moeite waard zijn om te bezoeken. Zij wilden een nieuw soort reisgids maken, waarin de bijzondere verhalen van gewone mensen centraal staan. Uit deze gedachte is Plekboek ontstaan.

De ontwikkeling van Plekboek wordt ondersteund door het European Cultural Foundation. Voor de Plekboek editie van Beverwaard werken we samen met o.a. Huis van de Wijk De Focus, Stichting De Vrolijkheid, COA AZC Beverwaard, PIT010, House of Hope en Cultuurscout Ijsselmonde.